Miért olyan drága a részecskeszűrő cseréje?

Leírás

Akinek dízelautója van, annak számára nem ismeretlen fogalom a részecskeszűrő és a félelem sem alaptalan, hogy egyszer elromlik és cserére szorul, ami nem lesz egy olcsó mulatság.

De tényleg a részecskeszűrő cseréje az egyetlen járható út? Nincs más, költséghatékonyabb megoldás? Természetesen van, de előbb tisztázzuk, mit is jelent az, ha telítődik a részecskeszűrő. A dízelautók alaptulajdonsága, hogy kormot termelnek. Ezt sajnos akármilyen fejlett is az autóipar és a modern technika, nem lehet kikerülni.

Ezért inkább megkerülték a problémát, így született meg a részecskeszűrő, mint megoldás a koromkibocsátásra. Az Euro 5 környezetvédelmi törvény értelmében 2009-től már csak részecskeszűrővel ellátott autók kerülhetnek forgalomba.

A részecskeszűrő működései elve sem bonyolult, lényegében arról van szó, hogy a gázok a szűrő járatin átáramlanak és a szilárd részecskék kb. 95 % lerakódik, míg a gázok távoznak a kipufogón keresztül.

Viszont ha annyira eltelítődik a részecskeszűrő, hogy már romlik az autó teljesítménye és nő a fogyasztása, akkor sokan azt hiszik, hogy csak drága gyári részecskeszűrő beszerzése a megoldás.

Lehetőségek a méregdrága gyári részecskeszűrő cseréjén túl

Mivel nem egy egyszerű alkatrésztől van szó, nem csoda, hogy a gyári vagy akár az utángyártott berendezés sem egy olcsó mulatság. Autótípustól függően, akár másfél millió forintba is kerülhet, nem csoda hát, hogy a dízelautó tulajdonosok más, olcsóbb alternatívákat keresnek.

Persze a végtelenségig nem lehet elodázni a részecskeszűrő cserét, mert előbb-utóbb cseréltetni kell, de minél tovább ki tud minket szolgálni az alkatrész, annál jobb. Az egyik megoldás, hogy rendszeresen elégetjük a lerakódott kormot, méghozzá egy hosszú egyenletes autókázással. Aki főként városi közlekedésre használja a dízelautóját, ezt mindenképp tegye meg időnként.

Emellett bizonyos kilométer megtétele után a részecskeszűrő tisztítás is egy jó megoldás, amivel megúszhatjuk, és nagyon sokáig elodázhatjuk az alkatrész cserét. A részecskeszűrő tisztítás lényegesen olcsóbb megoldást jelent, mint a csere. További előnye a részecskeszűrő tisztításnak, hogy a segítségével gyári állapotra állítható vissza az alkatrész.

De ha mindenképp eljön a pillanat, és cserélni kell, akkor sem kell feltétlen az egész berendezést cserélni. Nem annyira elterjedt megoldás még, de már sok helyen foglalkoznak csak a szűrőbetét cseréjével. A részecskeszűrő teste marad, csak a betét lesz új, ami lényegesen olcsóbb, mintha az egészet újra cserélnénk.